Олаф Шолц
Олаф Шолц / / iStock/Getty Images
Германският канцлер Олаф Шолц ще пътува до Израел във вторник, 17 октомври, за да покаже солидарност след смъртоносната атака от бойци на "Хамас" на 7 октомври, предаде АФП.

Това ще бъде първото посещение на чужд държавен глава в Израел след нападението, което предизвика войната между Израел и "Хамас".

Шолц обеща пълна подкрепа за Израел, като каза миналата седмица, че "единственото място" на Германия в момента "е до Израел".

Германският телевизионен оператор NTV, позовавайки се на правителствени източници, каза, че посещението на Шолц може да се състои още на 17 октомври. Съдбата на немски граждани, отвлечени от "Хамас" по време на атаката преди 10 дни, се очаква да бъде сред темите на дискусия, допълва изданието.

Вестник "Билд" каза, че пътуването може да се осъществи "през следващите дни".

Германският външен министър Аналена Бербок вече пътува до Израел. На пресконференция с израелския си колега в Йерусалим тя заяви, че "Хамас" използва жителите като "щит".

Израел обяви война на ислямистката групировка ден след като терористи пробиха силно укрепената граница между Израел и Газа на 7 октомври, като убиха повече от 1400 души, повечето от които цивилни.

Израел отговори с безмилостна бомбардировка на ивицата Газа, която сравни с земята зели квартали и уби най-малко 2670 души, предимно цивилни. Повече от един милион души са напуснали домовете си, докато Израел подготвя голяма наземна операция в Газа.
БГНЕС