Израел военни израелски
Израел военни израелски / Getty Images
Арабската лига и Африканският съюз предупредиха за опасност от геноцид в Газа
Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз подчертаха в съвместно изявление, публикувано днес, "правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право от жестоките и безразборни атаки" на "Хамас", предаде Франс прес.

"Потвърждаваме значението на предоставянето на спешна хуманитарна помощ и сме готови да продължим да подкрепяме най-нуждаещите се цивилни в Газа, в координация с нашите партньори, като същевременно гарантираме, че тази помощ няма да бъде отклонявана от терористични организации. От съществено значение е да се предотврати регионална ескалация", добавиха те.

Сухопътната офанзива, която израелската армия изглежда подготвя срещу ивицата Газа, "може да доведе до геноцид с безпрецедентни размери", предупредиха ръководителите на Арабската лига и Комисията на Африканския съюз в Кайро.

Ахмед Абул Гейт и Муса Факи също така призоваха "Организацията на обединените нации и международната общност да спрат катастрофата". От 7 октомври насам изненадващото нападение на "Хамас" срещу Израел и ответните бомбардировки на израелската армия в Газа доведоха до смъртта на хиляди хора и до разселването на един милион души от двете страни.
Любомир Мартинов/БТА