Руското външно разузнаване и днес разчита много на жените, каза Наришкин
Руското външно разузнаване и днес разчита много на жените, каза Наришкин / iStock/Getty Images
Pазузнаването, противно на общоприетите стереотипи, не е чисто мъжка професия - в Службата за външно разузнаване на Руската федерация все още работят много жени, които изпълняват сложни, но много необходими за страната задачи, заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин, председател на Руското историческо общество.

Той говори в четвъртък в Дома на Руското историческо дружество по време на откриването на изложбата "Разузнавачки в служба на отечеството" по случай 8 март, посветена на жените, които в различни години са работили в местната чуждестранна разузнавателна служба.

Според Наришкин разузнаването винаги се е смятало за една от най-мъжките професии, професия „с неженско лице“. "Всъщност не е така", каза той.



Жените винаги са работили в разузнаването, отбеляза Наришкин. Така беше по време на формирането на вътрешната разузнавателна служба през 20-те и 30-те години на миналия век и по време на Великата отечествена война, когато разузнавачите дадоха своя принос за победата, беше така и в следвоенните години, добави той.



„И днес в Руската служба за външно разузнаване има много прекрасни, талантливи, решителни, невероятни жени, които рамо до рамо с мъже извършват своята трудна и много необходима работа за държавата“, каза Наришкин.

Изложбата разказва за съдбите и дейностите на легендарни разузнавачки от различни поколения, чиито имена се пазеха в най-строга тайна доскоро. Това са Елизавета Зарубина, Зоя Рибкина-Воскресенская, Мария Вилковиская, Африка де лас Ерас, Леонтина Коен, Гоар Вартанян, Анна Камаева-Филоненко, Надежда Троян, Галина Федорова, Ирина Алимова, Елена Чебурашкина, Людмила Нуйкина, Тамара Нетикса и др.

Превод и редакция: DarikNews