Сблъсъци и ранени на многохиляден протест срещу властта в Черна гора
Сблъсъци и ранени на многохиляден протест срещу властта в Черна гора / netinfo

Черногорската полиция използва сълзотворен газ в Подгорица снощи срещу протестиращи, които хвърляха камъни и искаха оставка на правителството и предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес.

Няколко хиляди демонстранти се събраха снощи в центъра на Подгорица. Служителите на полицията използваха сълзотворен газ, когато протестиращите започнаха да ги замерят с камъни. Подобен протест имаше и в събота, когато полицията отново се намеси.

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест срещу властта в Черна гора
netinfo

Лидери от лагера на противниците на правителството организираха ежедневни протести на една от главните пътни артерии в Подгорица, но полицията премахна техен палатков лагер в събота. Опозиционните партии се зарекоха нееднократно, че ще се събират на демонстрации, за да опитат да предизвикат предсрочни избори.

По-рано миналата седмица опозиционни групи организираха антинатовски протест по време на посещението в Подгорица на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Противниците на черногорското правителство го обвиниха в авторитарно управление и използване на натиск срещу опоненти, отбелязва Асошиейтед прес.

ТАСС съобщава, че протестната акция от снощи е на опозиционната партия Демократичен фронт (ДФ). Сред причините за демонстрацията са били и действията на полицията.

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест срещу властта в Черна гора
netinfo

Един от опозиционните лидери Андрия Мандич заяви, че премиерът Мило Джуканович, против чиято политика се обявява ДФ, включително - против присъединяването на Черна гора към НАТО, е напуснал Черна гора със самолет снощи, посочва ТАСС. Опозицията иска черногорският премиер да подаде оставка и да бъде съставено преходно правителство. Мандич каза, че премиерът има срок до събота да се оттегли от поста и призова участниците в снощната акция да се държат мирно и достойно. Черногорската радио-телевизионна компания "Черногорско радио и телевизия" съобщи, че освен с камъни протестиращите са замеряли полицаите и с факли и бутилки. Има и пострадали.

Източник: БТА