Салвадор, Бахия, Бразилия
Салвадор, Бахия, Бразилия / iStock/Getty Images
Служители на американската Имиграционна и митническа служба (ИМС) задържаха тази седмица бивш военен от Салвадор по обвинение в участие в масово убийство на цивилни по време на гражданската война в страната през осемдесетте години на миналия век, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ИМС.

Роберто Гарай е бил задържан във вторник в щата Ню Джърси, казаха от имиграционната служба.

Гарай е служил като командир на подразделение в специална военна част, известна като батальонът "Атлакатл", отговорен за прословутото клане "Ел Мосоте" през 1981 г., в което повече от 10 000 цивилни, предимно жени и деца, са били убити, пояснява агенцията.

Батальонът е извършвал екзекуции в Ел Мосоте и е отговорен за още три масови убийства, "в които са загинали стотици цивилни", казаха от ИМС.

В молбата си за имигрантска виза, която Гарай по-късно е представил, той умишлено е изопачил истината за участието си в масовото убийство през 1981 г., се казва още в изявлението на ИМС.

По време на гражданската война в Салвадор (1980-1992) - един от няколко кървави конфликта, свързани със Студената война, бунтовниците от левия Фронт за национално освобождение на "Фарабундо Марти" се противопоставиха на подкрепената от САЩ армия на правителството. Във войната загинаха около 75 000 души, а други 8000 изчезнаха безследно, припомня Ройтерс.

ИМС подчерта, че лица като Гарай трябва да бъдат разследвани, преследвани и експулсирани от САЩ.

"Лица, които са извършвали жестокости по света няма да намерят подслон в САЩ", каза в изявление заместник-министърът по вътрешната сигурност Джон К. Тиен.
Десислава Николова/БТА