Самолет се разби в Иран, всички 168 души на борда са загинали
Самолет се разби в Иран, всички 168 души на борда са загинали / снимка: БГНЕС

Ирански пътнически самолет Ту-154М със 168 души на борда се разби в северозападен Иран, край град Казвин, съобщава БТА. Всички 153 пътници и 15 членове на екипажа са загинали, съобщи иранската агенция Исна, цитирана от Ройтерс. По-рано агенция ИРНА и иранската телевизия съобщиха, че са загинали 150 души.

Самолетът на "Каспиън Еърлайнс" извършвал полет от Техеран за Ереван. Той се разбил 16 минути след излитане от международното летище "Имам Хомейни" в иранската столица. Катастрофата е станала в 7,03 часа местно (11,03 часа българско време). 

"Катастрофата по своя мащаб е много голяма. Останките на самолета са се разпилели на площ с размер 200 кв.м. При взрива се е образувала дупка с дълбочина 10 м. Ние не открихме нищо и с всички сили се опитвахме да потушим пожара", разказа представител на пожарната охрана.

Неофициалната агенция ФАРС цитира думите на представител на местните власти, който заяви, че в самолета е възникнал технически проблем и пилотите са се опитали да кацнат аварийно. "За съжаление самолетът се е запалил във въздуха и е паднал на земята. Останките му могат да се видят навсякъде", каза той.

Иран преживя няколко големи самолетни катастрофи през последното десетилетие. Десетки хора загинаха през септември 2006 г., когато самолет излезе от пистата след приземяването в източния град Машхад и се запали, припомня БГНЕС. През ноември същата година военен самолет катастрофира при излитане от летището в Техеран. Тогава загинаха всичките 39 души, включително 30 членове на елитната Революционна гвардия.