Руснаците отбелязват Деня на победата
Руснаците отбелязват Деня на победата / снимки: Reuters
Руснаците отбелязват Деня на победата
63826
Руснаците отбелязват Деня на победата
  • Руснаците отбелязват Деня на победата

С Парад на победата в Русия отбелязаха 68 години от победата във Великата отечествена война. В гранциозния военен парад, който се провежда по традиция на 9 май на Червения площад в Москва, тази година се включиха повече от 11 000 войници, 101 военни автомобила и 68 бойни самолета и хеликоптера.

Парадът възпоменава победата на Съюзническите сили над Германския райх през Втората Световна война, подписан в Берлин точно преди 68 години - на 9 май 1945 г. Подобни паради се състояха в повече от 20 руски града, като основният пред Кремъл беше ръководен от президента и премиера на Русия Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война, заяви президентът Владимир Путин. "Ще направим всичко, за да укрепим сигурността на планетата", увери държавният глава. Винаги ще помним, че именно Русия, Съветският съюз провали фашистките планове - планове на човекомразци, добави той.

Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно. "Победата през май 1945 г. е камбанен звън, който утвърждава живота без война", заяви Путин, който прикани съвременниците си да оставят на децата си "процъфтяваща, свободна и силна Русия".

Руснаците отбелязват Деня на победата
netinfo


В събитието, което едновременно възпоменава войната и излага на показ военната мощ на най-голямата по площ държава на земното кълбо, участваха взводове от всички звена на руските въоръжени сили, които бяха инспектирани от военния министър - генерал Сергей Шойгу, и командващия сухопътните войски полковник Владимир Чиркин, развеждани церемониално в две черни лимузини „ЗиЛ” пред погледа на държавния глава.

Паметта на 27 милиона загинали съветски граждани беше почетена на Червения площад в руската столица, в парад наблюдаван от милиони граждани по телевизията, на който присъстваха и 1800 военни ветерани от битките на германския Източен фронт. Освен парада, за днешния ден бяха планирани и хиляди съпътстващи събития като част от честванията в страната, 1500 от тях само в Москва. Сред тях са църковни служби, изложения на бойна техника от средата на 20 в., както и изложби на фотоси и артикули от времето на петгодишната война. За тази вечер е предвидена огромна заря с 9000 фойерверки.

Традицията да се състои подобен парад на Червения площад датира от 1965-а година, като е прекратена за няколко години в началото на 90-те години на миналия век, поради връзката му със Сталин и комунистическия режим в Съветския съюз. След като бившият кадър на КГБ Путин идва на власт през 1999-а, той започва да обръща повече внимание на миналото на Русия и на Съветския съюз. От 2005 г. много хора в Русия носят жълто-черни лента на ревера си, които според някои източници, символизират „огън и дим” и съответно военния героизъм на съветските войници.

Ежегодният парад на се смята за възпоменателен на т.нар. Велика отечествена война, която е периодът на Втората Световна война след юни 1941-а - моментът, в който Адолф Хитлер решава да нападне дотогавашния си съюзник Йосиф Сталин.

Руснаците отбелязват Деня на победата
netinfo

Денят на победата в Европа, който се празнува в повечето държави из света на 8 май, в Русия и Източна Европа се празнува ден по-късно - на 9 май. Причината за това е недоволството на Сталин за начина, по който Германия подписва своята капитулация. Според мемоарите на завладелият Берлин маршал Георгий Жуков, капитулацията първоначално се подписва в северния френски град Реймс на 7 май 1943 г. от германскияг Алфред Йодл, американския генерал Уолтър Бедел Смит и съветския генерал Иван Суслопаров. Капитулацията е била насрочена за действаща на следващия ден - 8 май.

Тъй като Суслопаров не е бил най-висшепоставеният руски военнокомамндващ, пише Жуков, Сталин му е изпратил заповед да не подписва германската капитулация. Заповедта е стигнала до генерала със закъснение и самият той, знаейки, че все пак е необходимо да има съветски подпис на документа, е поел инициативата да се подпише. Сталин е заявил своето недоволство от преждевременното му подписване и неизчакването на американците за присъствието на представител на върховното съветско командване.

Съветският лидер изтъкнал факта, че най-тежките бойни действия и загуби са понесени от Съветските войски и настоял капитулацията да бъде подписана в Берлин. Той съответно нарекъл подписаната на 7 май капитулация „увод” към официалната капитулация и късно вечерта на 8 май, когато поради часовата разлика в Москва вече бил настъпил 9 май, капитулацията се подписва за втори път в Берлин - от трима германски представители на наземните, въздушните и военноморските сили, сред които маршал Вилхелм Кайтел и Адмирал Ханс-Георг фон Фридбург, трима военнокомандващи от САЩ, Великобритания и Франция, както и самия маршал Георгий Жуков.