/ БГНЕС
Министърът на вътрешните работи на Еквадор Мария Паула Ромо заяви в интервю за в. "Комерсио", че част от критичните съобщения към правителството в социалните мрежи по време на протестните акции са били изпращани от руски IР адреси, предаде ТАСС.

"Антиправителствените тенденции в социалните мрежи тръгваха от Венецуела, но някои нападки се отправяха от руски IР адреси", каза министърът.

Вътрешният министър съобщи, че в момента прокуратурата се опитва да установи дали е имало "координация между различни обществени движения, местни власти и сили, които са извън Еквадор".

Протестиращите в Еквадор задържаха полицаи, по-късно ги освободиха (СНИМКИ)

"Надявам се, че разследването ще ни позволи категорично да установим имало ли е договореност. Мисля, че е било така", каза Ромо.

Тя изтъкна, че еквадорското разузнаване не се е справило със задачата си и не е успяло да предупреди за възможни външни опити за влияние върху ситуацията в Еквадор.

На 1 октомври президентът на Еквадор Ленин Морено подписа указ за отмяна на субсидиите върху дизеловото гориво и бензина, след което цените им скочиха с над 120%. Страната беше обхваната от протести, които в няколко града прераснаха в безредици.

В протестите в Еквадор вече 5 загинаха, над 700 са арестувани (ВИДЕО)

На 13 октомври, под натиска на протестиращите, властите се съгласиха да отменят указа, предизвикал масово недоволство.

 
БТА