/ БГНЕС
Лидерите на Русия и Китай заявиха при днешните си разговори в Москва, че страните им никога досега не са поддържали толкова тесни отношения. Това става във времена на напрегнати отношения и на двете страни със САЩ, предаде ДПА.

На срещата със Си в Кремъл Путин каза, че отношенията на Русия с Китай са достигнали безпрецедентно равнище през последните години.

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Русия (ВИДЕО)

През последните години Москва следва курс към все по-тесни отношения със съседен Китай, след като връзките й със Запада се влошиха заради кризата в Украйна, отбелязва ДПА.

От друга страна, отношенията на Пекин с Вашингтон също се влошиха и това влошаване прерасна в откровена търговска война. Визитата на Си в Москва и Санкт Петербург е с фокус върху укрепването на икономическите връзки.

Си Цзинпин удостои с почетно научно звание своя „най-добър приятел“ Путин (СНИМКИ)

Русия и Китай "устояха на изпитанията, (на) променящата се ситуация в света и в нашите страни, успяхме да изведем отношенията си на най-високото им равнище досега", е казал Си пред Путин според стенограмата на Кремъл от разговора.

iStock/Getty Images

Си и Путин се определиха взаимно като близки приятели.

Путин и Си Цзинпин приготвиха блини и пийнаха водка (СНИМКИ/ВИДЕО)

"През последните години, благодарение донякъде и на Вашето пряко участие, отношенията между Русия и Китай достигнаха, без да преувеличаваме, безпрецедентно равнище", обърна се руският президент към китайския си колега.
БТА