Роднини на изчезналите от самолет MH370 искат търсенето на продължи
Роднини на изчезналите от самолет MH370 искат търсенето на продължи / Guliver/Getty Images

Роднини на пътниците от самолет MH370 настояха издирването на самолета и хората, които са били на борда, да продължи. Това стана малко преди среща на министрите на транспорта на Австралия и Малайзия в Пърт.

Във вторник издирвателната операция в Индийския океан за изчезналия преди две години самолет на "Малайзийските авиолинии" официално бе преустановено. На 8 март 2014 г. 239 пътници и членове на екипажа се качиха на борда на самолета на "Малайзийските авиолинии" от Куала Лумпур към Пекин. Малко по-късно самолетът изчезна без следа.

Прекратиха издирването на изчезналия преди три години малайзийски самолет

Досега бяха претърсени над 120 000 квадратни километра от предполагаемото място на разбиване на самолета, но така и не бяха открити нито телата на пътуващите, нито авиопревозвача. Случаят остава една от най-големите мистерии в историята на гражданската авиация.

"Умоляваме правителството на Малайзия спешно да се възползва от тази среща, за да бъде преразгледано решението за прекратяване на търсенето", пише в изявление групата на близките Voice370.

Изчезването на полет МН370 остава мистерия две години по-късно

Лични писма с тази молба бяха предадени лично на австралийския транспортен министър Дарън Честър в Пърт. "Разбирам разочарованието на семействата", каза той пред журналисти. "Тристранното решението за спиране на търсенето при липсата на надежда за нови доказателства, не се приема с лека ръка", добави Честър. По неговите думи срещата с малайзийския му колега Лиоу Тионг е неформална.

Той каза също, че е възможно търсенето да продължи, ако има „нови достоверни доказателства“ за точното определяне на местоположението на самолета.

Източник: БГНЕС