Владимир Путин и Румен Радев
Владимир Путин и Румен Радев / БГНЕС
Телефонният разговор е по инициатива на българския държавен глава

Президентът Румен Радев потвърди своето участие в тържествата по случай 75-годишнината от победата над Хитлер, които ще се проведат в Москва на 9 май. Радев направи това по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Румен Радев и управителят на БНБ обсъдиха влизането в Еврозоната (СНИМКА)

„Българският държавен глава потвърди своето участие на тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-та годишнина от победата във Великата отечествена война“, се казва в съобщението.

Путин и Радев също така обсъдиха проектите на двете страни в сферата на енергетиката. Разговорът се е състоял по инициатива на българската страна. „Обсъдена бяха редица актуални въпроси на руско-българското сътрудничество, с акцент върху реализацията на проектите в енергийната област“, се казва още в съобщението.

Радев пред Икономическия форум в Санкт Петербург: Използвайте шанса си да инвестирате в България

"Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България". Това е заявил държавният глава Румен Радев в телефонния разговор с Владимир Путин по отношение на водените двустранни преговори за цените на доставки на руски природен газ за страната ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев изрази удовлетворение, че разговорът му с руския президент на Петербургския икономически форум през юни м.г. е дал силен импулс в тази насока. Владимир Путин отбеляза, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

Българският държавен глава прие поканата на Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва. Румен Радев отбеляза и че хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма, като предложи покана да бъде отправена и към български ветерани за участие в церемонията по отбелязването на Деня на победата.