Сирийският президент Башар Асад
Сирийският президент Башар Асад / БГНЕС
В германски съд днес започва дело срещу двама предполагаеми членове на сирийското разузнаване в първия процес в света за престъпни действия, които се приписват на режима на Башар Асад, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Главният заподозрян, 57-годишният Ануар Раслан, представен като бивш полковник на сирийската Държавна сигурност, е съден за престъпление срещу човечеството. Той е обвинен, че е отговорен за смъртта на 58 души, изтезаването на най-малко 4000 други, изнасилване и тежък сексуален тормоз в периода между 29 април 2011 г. и 7 септември 2012 г. в затвора Ал Хатиб в Дамаск, който той е ръководел. Той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Другият обвиняем е 43-годишният Еяд ал Гариб, който е съден за съучастничество в престъпление срещу човечеството за участие в арестуването на демонстранти, които след това са били закарани в този затвор между 1 септември и 31 октомври 2011 г.

Двамата са избягали от Сирия и са кандидатствали за убежище в Германия като стотици хиляди мигранти за последните девет години.

Процесът ще продължи поне до средата на август в окръжен съд в Кобленц. Германия прилага юридическия принцип на универсалната компетентност, който позволява на една държава да съди извършители на престъпления независимо от националността им и от местоположението на деянията.

В момента това е единствената възможност да бъдат съдени извършени в Сирия изстъпления, защото сезирането на Международния наказателен съд е невъзможно поради ветото на Русия и Китай, казват неправителствени организации.