/ Gulliver/Getty Images
Руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V пристигна в Молдова.

Над един милиард дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Партида от 142 хиляди дози е предадена на републиката като хуманитарна помощ и са доставена със специален самолет на руското Министерство на извънредните ситуации. На столичното летище дългоочаквания товар посрещаха високопоставени лица и от двете държави.

Още 40 хиляди дози ваксина Sputnik V, както каза по-рано бившият президент на Молдова, лидер на Партията на социалистите Игор Додон, ще пристигнат в републиката през май.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

В изявление пред журналисти на международното летище в Кишинев представителят на Държавната дума на Руската федерация - депутатът Виктор Селиверстов припомни, че молдовският парламент се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба да предостави на Молдова антикоронавирусна ваксина и това искане намери пряк, и бърз отговор от Русия.

"Разбираме, че Русия има много поръчки за тази ваксина, но президентът и Държавната дума незабавно отговориха на нашето искане, като предоставиха първата партида, която ще ни позволи да ваксинираме предимно най-нуждаещите се категории граждани - лекари, учители, възрастни хора", изтъкна председателят на молдовския парламент Зинаида Гречани.

Над три милиона души са починали от началото на пандемията по света

Гречани също така отбеляза, че Министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Молдова води преговори за закупуване на нови партиди руски ваксини за сметка на бюджетни средства, предава държавна информационна агенция Mолдпрес.

"Искрено благодаря на ръководството и хората на Руската федерация за тази ценна помощ, оказана на страната ни в този труден за всички период", заключи председателят на молдовския парламент.

Вучич: Сърбия е осигурила ваксини за около 185 000 души от региона

Президентът Мая Санду благодари на Русия и руския народ за това дарение, като отбеляза, че "отваря възможността за разширяване на категориите ваксинирани и позволява да се ускори процесът на ваксинация".

Санду подчерта, че "държавата трябва да продължи да прави всичко възможно, за да донесе възможно най-много дози от ваксината в страната, както и да осигури достъп до повече видове ваксини, така че гражданите да могат да избират".
БТА