/ БГНЕС
Безпрецедентната диверсия срещу газопроводите "Северен поток" по същността си е акт на "международен тероризъм", заяви руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Путин е казал, че Русия ще поиска спешно обсъждане на този въпрос в Съвета за сигурност на ООН.  

Двамата държавни глави са обсъдили широк кръг от въпроси от двустранния дневен ред, включително и ситуацията в Украйна.

"Президентът Ердоган призова руския лидер Владимир Путин да даде още един шанс на преговорите и е съобщил, че е готов да посредничи в този процес", се казва в съобщение на канцеларията на турския президент, цитирано от ТАСС.

Освен това Ердоган се е обявил за удължаване на срока на споразумението от Истанбул за износа на украинско зърно, който изтича през ноември. Той подчертал, че продължава работата за безпроблемния износ на торове и зърно и от Русия.

Двамата лидери са коментирали и засилващата се динамика търговско-икономическите връзки между Русия и Турция и значителното увеличение на стокообмена, допълни пресслужбата на Кремъл.

"Беше дадена положителна оценка на сътрудничеството в сферата на енергетиката в рамките на реализирането на договори за доставки на руски природен газ в Турция и съвместното строителство на АЕЦ "Аккую", се казва в съобщението на Кремъл.

Путин и Ердоган са подчертали, че и двете страни са заинтересовани от реализирането на договореностите, постигнати на среща на върха на ШОС в Узбекистан.

Двамата лидери са се разбрали да продължат руско-турския диалог в различни формати. 

По темата

БТА