/ Gulliver/Getty Images
Демонстранти в Хонконг подпалиха тази вечер с коктейли "Молотов" празна сграда, предназначена за карантинна зона за потенциални носители на вируса 2019-nCoV, предаде Франс прес, като се позова на полицията.

"Тези разрушителни действия представляваха сериозна заплаха за сигурността на хората на място", пише в полицейското комюнике.

Според фотограф на АФП от входа на сградата излизали буйни пламъци, преди да се намесят пожарникарите.







По-рано няколкостотин хонконгски граждани блокираха с тухли и други предмети пътищата, водещи до сградата, протестирайки срещу плана тя да бъде превърната в карантинна зона.

Над 6000 арестувани при протестите в Хонкон

Потвърдените случаи на заразени с новия вирус в Хонконг вече са шест.

"Недоволни сме, че правителството избира тази сграда която е съвсем близо до жилищен район и начално училище", каза 28-годишна жителка.

Източник на Ройтерс видял няколко протестиращи, облечени в черно и с маски, да атакуват новопостроен блок с общински жилища в район Фанлин близо до границата с континентален Китай.

Нападателите хвърлили запалителни коктейли, след което избягали. Имало и изпотрошени стъкла на прозорци. По-късно пожарникарите потушили огъня, който нанесъл щети само на фоайето на сградата.

Хонконг ще бъде без заря на Нова година заради нестихващите протести

На мястото били изпратени няколкостотин души от силите за борба с безредиците. Арестуван е най-малко един човек.

Поради опасения, че разпространението на новия вирус набира скорост, към хонконгското правителство се отправят все повече призиви да блокира границата на финансовия център с континентален Китай, за да се ограничи рискът от разпространяване на заразата.

Днес властите в Хонконг въведоха забрана за влизане от утре в китайския специален административен район на жители на провинция Хубей, в чийто главен град Ухан новият вирус се появи в края на миналия месец, предадоха световните агенции.

Китай: Вирусът идва от диви животни

Забраната важи и за всички онези, които са били в Хубей през последните 14 дни. Тя не се отнася за жители на Хонконг.

В съобщението на хонконгските власти не се уточнява до кога ще остане в сила забраната.
БТА