/ БГНЕС
Хиляди хора протестираха днес в град Хабаровск, в Далечния изток на Русия, против президента Владимир Путин осма поредна събота, предаде Ройтерс.

Те демонстрираха срещу регионална политическа криза и предполагаемото отравяне на Алексей Навални - най-гласовития критик на президента.

"Путин, пийни си чай", скандираха участниците в митинга, които преминаха на шествие по главния булевард в Хабаровск.

Шести пореден уикенд в протести срещу задържането на губернатора Сергей Фургал (СНИМКИ)

Те имаха предвид предполагаемото отравяне на Навални, на когото му прилошало в самолет, след като изпил чаша чай на летището на 20 август. Руският опозиционер бе транспортиран в в болница Берлин, където сега е настанен в изкуствена кома, но в стабилизирано състояние и без непосредствена опасност за живота.

Демонстрантите освен това издигнаха плакати срещу "репресиите" и "диктатурата" и поискаха арестуваният губернатор на Хабаровския край Сергей Фургал да бъде освободен от ареста и да се върне в града.

Всяка събота в Хабаровск, на около 6110 километра източно от столицата Москва, има протест след ареста на 9 юли на Фургал по обвинения в убийства, които той отрича. Според привържениците на популярния губернатор той е бил задържан по политически мотиви.

Част от демонстрантите изразиха солидарност с протестиращите в Беларус срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко на 9 август, отбелязва Ройтерс.

Поредният неразрешен протест в Хабаровск в подкрепа на Сергей Фургал е събрал около 1200 участници, съобщи градската администрация, цитирана от ТАСС.

В комюникето се отбелязва, че броят на демонстрантите е намалял за пореден път.
БТА