/ БГНЕС
Италианският премиер Джузепе Конте се срещна с пострадали от експлозията в понеделник на камион цистерна на околовръстното шосе на северния град Болоня, предадоха АП и АФП. При взрива загина шофьорът на камиона, а 145 души получиха различна степен на наранявания от изгаряния, отломки и парчета стъкло от прозорците на съседни сгради.
 

БГНЕС


Двама загинали и около 70 ранени при мощната експлозия в Болоня (СНИМКИ)

"Като се има предвид динамиката на катастрофата и потенциалните последици, можем да кажем, че имахме късмет. Трябва да разберем какво се е случило, за да не се повтарят повече такива неща", заяви Конте.

От кадрите на наблюдателна камера се вижда, че цистерната се е блъснала в спрял камион. При сблъсъка се получава малка експлозия и пожар, който няколко минути по-късно, когато магистралата вече е била евакуирана, предизвиква огромна експлозия, при която се срутва част от надлез.
 

Български ученици са пострадали леко при експлозията край летището в Болоня

След продължили цяла нощ проверки на структурата, движението бе възобновено в двете посоки по съхранената част от околовръстния път. По този път преминава голяма част от автомобилния трафик между южната част на Италия и североизточния град Венеция, както и в посока на алпийските тунели към Австрия и Германия.
 

"Сега трябва да се изясни истината за тази много тежка катастрофа", каза министърът на транспорта Данило Тонинели. Според него ще са нужни около 1 млн. евро и пет месеца за поправяне на разрешената част от магистралата. Видеокадрите показват, че цистерната дори не се опитва да спре, за да избегне камиона пред нея.
 

БГНЕС


Общо осем са ранените ученици от гимназията по механотехника в Силистра
 

Възможно е шофьорът да е бил уморен и задрямал или да е проявил миг невнимание, предположи прокурорът на Болоня Джузепе Амато. Тези камиони обаче обикновено са оборудвани с радари, които задействат спирачната система, дори ако шофьорът не го е направил, подчертават експерти, отбелязва АФП.
БТА