/ БГНЕС
Трима от българските ученици, пострадали в Болоня, остават в болница
98427
Трима от българските ученици, пострадали в Болоня, остават в болница
  • Трима от българските ученици, пострадали в Болоня, остават в болница
По последни данни четири български деца остават в болници след тежката катастрофа с взривила се цистерна в италианския град Болоня. Три от децата са с по-леки наранявания и са в болници в Болоня. Момчето, което е пострадало най-сериозно е с изгаряния по долната част на краката и петите. То е настанено в специализирана болница в Чезена и днес е било посетено лично от италианския премиер Джузепе Конти, разказа пред „Дарик” генералният ни консул в Милано Росен Руфев.

Двама загинали и около 70 ранени при мощната експлозия в Болоня (СНИМКИ)

Общо седем деца – ученици в Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра попаднаха в периметъра на взривната вълна при експлозията на камиона-цистерна. Младежите са част от група от 20 единайсетокласници, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, включително и директорката. Пред „Дарик” Татяна Кинджакова увери, че децата са добре и че за тях се полагат необходимите грижи. Мощната експлозия разруши магистралата в близост до летището, след като цистерна с възпламенителен товар връхлетя върху редица от спрели превозни средства. Ранени са 100 души, а водачът на цистерната е загинал

Тази сутрин стана ясно, че още едно дете от българската група е потърсило психологическа помощ след инцидента.
 
Български ученици са пострадали леко при експлозията край летището в Болоня

Унищожена секция от път край Болоня - това е ефектът от експлозията на камион с горивни материали, в която загина един човек, а ранените са над сто души. Инцидентът стана вчера следобед в западния квартал на града, където минава магистралата от Милано за Флоренция, разказа пред Дарик генералният ни консул в Милано Росен Руфев:
 
„Инцидентът е станал вследствие на жесток сблъсък между цистерна, която се забива в колона от тирове и веднага се възпламенява. След това се получава и взрив с огромна ударна вълна, която се разпространява във всички посоки. Така че много от пострадалите са от тези, които са били в страничните квартали до магистралата. Там има десетки, коли, които са се запалили“.
 
Група български ученици от професионалната гимназия по механотехника в Силистра се оказват в района на взрива. Те са на практически стаж в местна фирма в Италия. Седем деца са получили наранявания от взрива. Шест от децата са по-леко пострадали, а едно момче е в по-тежко състояние с изгаряния по краката. Децата са добре и са обгрижени, увери пред Дарик директорът на училището Татяна Кинджакова, която е заедно с учениците си:
 
Децата в момента са добре. Обгрижвани са. Четири деца са все още в болница, останалите са изписани“.
 
Вчера се появи видео от момента на експлозията:
 

Генералният консул Росен Руфев който днес е посетил пострадалите при инцидента деца, също увери, че те са добре.
 
„Все още четири деца са в болница, разпръснати в три различни болници. Две в една и по единично в две различни други. Ние ги посетихме“, каза Руфев.
 
С родителите на всички пострадали ученици са проведени разговори, За момента не е постъпило нито едно искане учениците да се приберат в България предсрочно и те ще останат да довършат стажа си. Децата с по-леки наранявания се очаква да бъдат изписани.