Признаха бившия исландски премиер за виновен за финансовата криза
Признаха бившия исландски премиер за виновен за финансовата криза / снимка: Reuters

Исландски съд постанови днес, че бившият премиер Гейр Хорде е виновен по един пункт от обвинението във връзка с фалита на исландски банки през 2008 г., но го оправда по три други пункта и реши да не налага наказание, предаде  Ройтерс. Хорде, който е на 61 години, е единственият до момента политически лидер в света, срещу когото се води дело във връзка със световната финансова криза.

Специален съд, реши, че Хорде е виновен за това, че не е провел правителствени заседания във връзка с кризата, преди тя да настъпи. Това бе едно от четирите обвинения срещу него. Съдът за импийчмънт е създаден през 1905 г. и това е първият му процес.

Ясно е, че мнозинството от съдиите са били под натиск да издадат осъдителна присъда по един пункт, макар по-незначителен, за да предпазят депутатите, които подбудиха това дело, посочи Хорде. Исландците бяха раздразнени, тъй като мнозина се чудеха защо никой от ръководителите на фалиралите банки не беше съден, макар да бяха повдигнати обвинения и да се водят десетина разследвания.

Жителите на острова протестираха при кризата пред парламента в центъра на Рейкявик, уточнява БТА. Днешната присъда, предавана на живо по телевизията, може да не излекува раните и може да доведе до въпроси за това кой ще поеме отговорността за една криза, станала емблематична за световния кредитен крах, отбелязва Ройтерс.

Макар икономиката да се възстановява от кризата и Исландия успешно да приключи спасителна програма, ръководена от Международния валутен фонд, хората остават недоверчиви за състоянието на държавните институции. Проучванията сочат, че парламентът е подкрепян в момента само от 10% от обществеността.

Най-големите исландски банки бяха поети от държавата в края на 2008 г., след като кредитният крах, предизвикан от фалита на Леман брадърс замрази достъпа им до фондове.