/ Thinkstock/Getty Images
Международният експеримент СИРИУС (SIRIUS - Scientific International Research in Unique Terrestrial Station, Научно международно изследване в уникална наземна станция), в чиито рамки 6-членен екипаж прекара 4 месеца в изолация, приключва в Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките, предаде ТАСС.

В Москва започва втората част на експеримента СИРИУС

"СИРИУС-19 е 4-месечен експеримент, който се проведе в Наземния експериментален комплекс на института. Екипажът включва три жени и трима мъже - командир, бордови инженер, лекар и трима изследователи", поясни пресслужбата на института. За командир на екипажа бе избран руският космонавт Евгений Тарелкин. В състава на екипажа са и двама американци. 

Сценарият на експеримента възпроизведе основни етапи от реален космически полет до Луната, включително операции в орбитата на естествения спътник на Земята и на повърхността му. На 23 май четирима участници, оглавявани от Тарелкин, извършиха виртуално кацане на лунната повърхност. Те използваха специални костюми с каски за виртуална реалност, които им позволиха да имат усещането, че се намират на повърхността на Луната. 

Как се отразяват на човека 340 дни в Космоса?

За 4 месеца екипажът извърши ежедневен медицински мониторинг и редовни физически упражнения, направи задълбочена преценка на здравето, проведе наситена програма за научни изследвания върху физиологията и психиката. Освен това бе изследвано въздействието на затвореното пространство върху човешката психика и физиология. Извършени бяха 79 научни изследвания. 

Освен Русия и САЩ, в осъществяването на международния проект СИРИУС участват също специалисти от Германия, Франция, Италия и други страни.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА