/ БГНЕС
Президентът на Шри Ланка удължи срока на изтичащото днес извънредно положение, въведено след джихадистките атентати на Великден, при които бяха убити 258 души, а близо 500 бяха ранени, предаде Франс прес.

Пуснаха кадри с двама от предполагаемите атентатори в Шри Ланка (ВИДЕО)

Президентът Маитхрипала Сирисена заяви в указ, че продължава срока на мерките, които разширяват правомощията на полицията и силите за сигурност за арестуване и задържане на заподозрени лица.

В момента малко над 100 души, в това число десет жени, са задържани във връзка със самоубийствените атентати в съботата на католическия Великден срещу три църкви и три луксозни хотела в Коломбо.

Шри Ланка наложи забрана върху социалните медии

В края на май Сирисена каза на дипломати от Австралия, Канада, САЩ, Япония и европейски страни, че положението със сигурността в страната се е върнало "до 99 процента на нормално ниво" и че той ще отмени извънредното положение на 22 юни.

Президентът заяви пред дипломатите и че силите за сигурност са задържали или убили всички пряко свързани с атентатите лица, които се приписват на местна джихадистка групировка и за които пое отговорност "Ислямска държава".

Шри Ланка забранява всякакво облекло, което закрива лицето

Няма обяснение от властите на Шри Ланка защо президентът е променил решението си и е удължил срока на извънредното положение.
БТА