/ БГНЕС, архив
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор публикува декларация за финансовото и имущественото си състояние, която разкрива относително скромни доходи, както и факта, че съпругата му печели повече от него, предаде АП.

Според подадения документ Лопес Обрадор печели 108 744 песос (5604 долара) месечно, след като оряза заплатата си с близо една трета, когато пое властта. Съпругата му, писателката и филоложка Беатрис Гутиерес печели около 72 000 долара. Декларираните спестявания на президента възлизат на 446 068 песос (около 27 000 долара).

Според декларацията Лопес Обрадор е приписал на четиримата си синове имението с площ 1,2 хектара в щата Чиапас, наследено от родителите му. Семейната къща в столицата Мексико е собственост на съпругата му. Тя притежава имоти на стойност над 250 000 долара, отбелязва ДПА.
 

БГНЕС


"Никога не съм се интересувал от парите - аз се боря за идеи, за принципи", каза президентът на редовната си пресконференция вчера. "Макар че трябва също така да изтъкна, че не всеки, който притежава нещо, е лош човек. Много граждани са натрупали състояние законно, със собствените си усилия, с работата си", добави той.

Левият президент, който встъпи в длъжност на 1 декември, обеща строги икономии в администрацията по време на предизборната си кампания. Той пътува с редовни полети и забрани на държавните служители да получават заплати, по-големи от неговата - правило, което се оспорва в съда, припомня ДПА.
БТА