/ ThinkStock/Getty Images
Министър-председателят на Финландия Санна Марин заяви, че се гордее с факта, че в нейната страна дори продавач може да оглави правителството. Така най-младият премиер в света отговори на министъра на вътрешните работи на Естония Март Хелме, който коментира назначението ѝ с думите: „продавачка се издигна до министър-председател”.

Аз се гордея много с Финландия. Тук дете от бедно семейство може да получи образование и да постигне много в живота си. Касиер на магазин може да стане министър-председател. Без работническата класа Финландия не може да просъществува. Ценя работата на всеки служител, специалист и предприемач!”, написа Санна Мартин в профила си в Туитър.

Финландия избра най-младия си премиер (СНИМКИ)

Предвид особено близките приятелски отношения между Естония и Финландия, репликата на естонския вътрешен министър предизвика скандал. Както съобщава РИА Новости, някои политици в Естония смятат, че думите му са нанесли вреда на добросъседските отношения.

Хелме, от своя страна, уточни, че е изразил мнението не на естонското правителство, а на своята партия.

Медиите във Финландия отбелязват, че оглавяваната от Хелме Консервативна народна партия е известна със своите популистки и евроскептични възгледи.