/ БТА
Над 2700 души напуснаха домовете си, след като вторият по активност вулкан на Филипините изригна. Властите предупреждават, че има вероятност и от нови, още по-силни изригвания, предаде ДПА.
Вулканът Таал, който се намира в провинция Батангас, на 66 км южно от Манила, изхвърли пет пъти вулканичен газ и пара във въздуха на височина от цели 3 км.
За последните 24 часа филипинският Институт по вулканология и сеизмология е отчел 29 вулканични земетресения и високи емисии на серен диоксид в района на вулкана.

Евакуация във Филипините заради тревога от вулканично изригване (СНИМКИ/ВИДЕО)

Равнището на тревога за Таал е повишено на трета степен, което означава, че "нагнетяването на магмата в основния кратер, може да предизвика експлозивно изригване". Институтът предупреди хората да стоят далеч от високорисковите зони "заради опасност от гъсти пирокластични потоци и вулканично цунами в случай на силни изригвания".
От четвъртък 2784 жители от 13 села около Таал са евакуирани от домовете си, заяви говорител на националната служба за справяне с бедствия и аварии. Не е в сила обаче задължителна евакуация, а усилията на местните власти се съсредоточават върху това да бъдат преместени хората от труднодостъпните и високорисковите зони.

За последно Таал изригна на 12 януари 2020 г. и принуди над 376 000 души от околните градове да напуснат домовете си. Тогава по данни на властите 39 души са починали от болест, докато са били в евакуационните центрове, както и при злополуки, причинени от падането на гъста пепел.



При евакуацията заради сегашното изригване властите са изправени и пред въпроса как да се гарантира, че убежищата, в които ще настанят хората, няма да се превърнат в огнища на COVID-19, отбелязва Асошиейтед прес.

От 1572 г. Таал е изригвал 33 пъти. Той е популярна туристическа дестинация заради живописното езеро в кратера си. Това е единственият вулкан в света, който се намира на остров и в езеро, отбелязва ДПА.
БТА