/ БГНЕС
Предсрочни парламентарни избори в Австрия след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе може да се проведат в средата на юли или през септември т.г. Това съобщи Австрийската агенция по печата, позовавайки се на източници в правителството, предаде ТАСС.
 
Според източниците Австрийската партия на свободата (АПС), чийто лидер бе Щрахе, настоява за провеждане на нови избори.
 
Хиляди протестираха с искане за нови избори в Австрия

По техни данни в момента в канцлерството се обсъждат варианти за сътрудничество в коалиционното правителство. АПС и Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц обаче не могат да намерят компромис за разпределението на министерските портфейли.

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка

Австрия се насочва към предсрочни избори, съобщи и агенция АПА, позовавайки се на източници от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). Според източниците АПС не иска да жертва министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, за да подкрепи управляващата коалиция.

БГНЕС

Заради скандала в Австрия: Оставка подаде и замесеният Йохан Гуденус

По думите им канцлерът Себастиан Курц обмисля как да обяви това решение. Австрийската народна партия (АНП) на Курц изглежда е настояла да си върне вътрешното министерство, което по-рано беше неин основен ресор, допълват източниците.
БТА