Предсрочни избори, ако Мей загуби вота на недоверие довечера

/ БГНЕС
Довечера британските депутати ще гласуват по вот на недоверие на премиера Тереза Мей, внесен от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който се стреми към предсрочни избори с надеждата неговата партия да дойде на власт, предаде Асошиейтед прес.

Край на сделката за Брекзит: Какво ще се случи с Великобритания?

Мей се нуждае от подкрепата на мнозинството депутати, за да избегне нови избори, на които Консервативната й партия, която вече е в малцинство, може да бъде разгромена.

Тереза Мей
БГНЕС

По-вероятно е обаче Мей да спечели вота на недоверие, тъй като подкрепящата я северноирландска Демократична юнионистка партия (ДЮП) изрично заяви, че няма да й гласува недоверие.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Ако обаче депутатите гласуват недоверие на Мей, тя ще има 14 дни да се опита да си възвърне парламентарно мнозинство, за да остане на власт. В същото време Корбин може да се опита да състави ново мнозинство и да поеме властта, макар и това да е слабо вероятно, тъй като ДЮП няма причина да се съюзява с лейбъристите.

БГНЕС

Ако никоя партия не успее да постигне мнозинство, ще се задейства процедурата по произвеждане на предсрочни избори. Предизборната кампания обикновено трае 5-6 седмици, като през това време Мей ще е и.д. премиер. 

Междувременно Тереза Мей каза, че иска да установи какъв вид споразумение за Брекзит би спечелило подкрепата на депутатите, предаде Ройтерс. 

Ги Верхофстат: Британските партии трябва да се издигнат над собствените си интереси

Говорител на Европейската комисия днес не отрече, че е възможно преразглеждане на политическото изявление, съпъстващо споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Изявлението е документ, който е неделима част от постигнатото споразумение. Говорителят отново поясни, че самото споразумение с Лондон не подлежи на предоговаряне.
БТА