/ Дарик архив
Пожар избухна вчера сутринта в петролна рафинерия в Москва и това доведе до затварянето на цех, който по данни на Томсън Ройтерс, произвежда половината от бензина в завода.
 
Пожарникарите се бориха с огнената стихия над три часа преди да потушат огъня в нефтопреработвателния завод в московския район Капотня, съобщи министерството на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс.
 
Собственикът на завода "Газпром-нефт" - петролното подразделение на Газпром - уточни, че рафинерията отново работи както обикновено, освен цеха за каталитичен крекинг. Този цех на завода произвежда дневно 6900 тона бензин, което е над половината от бензина, произвеждан от завода, по данни на Томсън Ройтерс.
 
Московския кмет Сергей Собянин написа в Туитър, че пожарът няма да доведе до недостиг на гориво в града. Пожарът е избухнал в 11 часа сутринта местно време (8 ч. по Гринуич), няма жертви и ранени, уточни министерството.
 
 
Руското правителство и петролните компании се споразумяха за намаляване на местните цени на горивата на едро през октомври като временна мярка с цел да се ограничи растежът на цените на бензина и дизела.
БТА