Повишена радиация в британски завод, причините се оказаха естествени
Повишена радиация в британски завод, причините се оказаха естествени / sxc.hu

Радиация с равнища над обичайните, регистрирана в района около британска инсталация за преработка на ядрени отпадъци, наложи превантивното освобождаване от работа на второстепенния персонал. По-късно бе установено, че причината е наличие на радон от естествен произход, предаде Ройтерс.

Според съобщение на завода в Селафийлд повишеният радиационен фон е бил регистриран тази нощ чрез въздушен датчик, монтиран на оградата на обекта. Но от британската държавна агенция за унищожаване на ядрени материали, която е принципал на завода, заявиха, че източникът, подал тревожните данни, е несигурен. Още в първото изявление на говорителя на агенцията Бил Хамилтън бе посочено, че е рано да се говори за изтичане на радиация.

Впоследствие проучване установи, че регистрирането на повишен фон се дължи на газ радон с естествен произход, посочва БТА. Радонът е радиоактивен газ, който се отделя в атмосферата от скалите и почвата.

Операторът на инсталацията заяви, че тя функционира в обичаен режим и няма заплаха за хората в околността. През 1957 година Селафийлд, в Североизточна Англия, на брега на Ирландско море, стана най-големият ядрен инцидент във Великобритания. Тогава там се произвеждаше плутоний за атомни бомби, припомня Ройтерс.