Полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик подаде оставка заради растящия гняв на фермерите в страната срещу вноса на зърно от Украйна, което въздейства негативно на цената на полската земеделска продукция, предаде Ройтерс.

България и още четири държави алармират ЕК заради негативния ефект от увеличения внос от Украйна

Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на ЕК да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери настояват за въвеждането на вносни мита.

Логистични затруднения оставиха огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произвеждано в ЕС, на територията на много държави от Централна и Източна Европа, което удари сериозно продажбите на местните производители и създаде сериозно главоболия за управляващата партия "Право и справедливост" в година на избори.

Зърнопроизводители от Дупница протестираха на АМ „Струма” (СНИМКИ)

Българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС се обърнаха миналата седмица към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване да се вземат мерки по отношение на украинския земеделски внос и посочиха, че трябва да бъдат въведени мита, ако проблемът не може де се реши по друг начин.
Светослав Стефанов/БТА