Собственици на фотоволтаични електроцентрали затвориха в 09:00 часа главния път София-Русе край Плевен на детелината до село Ясен. 

Така те изразиха своя протест срещу новата Методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия, приета от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и влязла в сила от 1 май.

БТА

"С тази методика ни убиват всички нас и всички до един. Разходите са ни много по-големи от приходите, което означава, че е въпрос на време всички да затворим. Над 50 процента от електроенергията вече идва от фотоволтаици и перки.

БТА

Ако ние затворим, токът ще стане доста по-скъп. Важно е ние да работим - даваме евтина електроенергия. Нека се промени методиката, нека не ни фалират. Много хора са заложили всичко и трябва да плащат вноски към банки", каза пред медиите един от организаторите на протеста Велин Богданов.

БТА

Той допълни, че участниците в днешния протест са от цяла България. Сборният пункт е край Плевен, защото организацията е започнала оттук.

БТА

Протестиращите са категорични, че следващият протест ще е пред КЕВР, ако не се промени методиката и не се възстановят парите за май. Според тях таксата за балансиране трябва да е не повече от 20 лв. мегаватчас. 

БТА

Блокадата на главния път продължи около 20 минути. Нямаше напрежение и конфликтни ситуации.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА