Петролен разлив замърси река По в Италия
Петролен разлив замърси река По в Италия / снимка: БГНЕС, архив

Саботаж в бивша петролна рафинерия край Монца, северно от Милано, доведе до разливането на тонове петрол в река Ламбро, съобщиха днес местните власти. В префектурата на Милано е създаден кризисен щаб, който е поверил координацията по ограничаване и ликвидиране на разлива на "Гражданска защита".

Въпреки усилията обаче нефтеното петно достигна най-голямата река в Италия - По, съобщи АФП, позовавайки се на префектурата в град Пиаченца. Властите се опитаха да преградят пътя на петното от тонове петрол, разлят в притока на По - река Ламбро, но така и не успяха да го спрат, уточняват от префектурата, която свика спешно заседание.

Префектът инструктира кметовете в района да предупредят населението да не ползва течаща вода, каза Роберта Де Франческо, ръководителка на канцеларията на префекта. Екип пожарникари, служители на „Гражданска защита" и на Регионалната агенция за защита на околната среда в Ломбардия пристигнаха на мястото и се опитват да почистят петното със специална техника.

Разливът е тръгнал от Монца, преминал е през района на Милано и сега се намира в зоната на Лоди, посочи по-рано говорителка на регионалната агенция за околната среда. Количеството разлят петрол е най-малко 1000 куб.м, като може да се окаже и значително повече, добави тя, уточнявайки, че операцията по задържането на петното е поверено на служба "Гражданска защита", пише БТА.

Стотици животни, и най-вече птици, вече загинаха, попаднали в капана на дългото няколко километра петно. Екологичната катастрофа е плод на злонамереност. Към четири часа вчера сутринта били отворени крановете на резервоар на бившата рафинерия "Ломбарди петроли" във Виласанта, близо до Монца. Властите предприели били няколко опита за издигане на диги, за да се спре по-нататъшното движение на петното, но без успех.

Басейнът на Ламбро е един от най-замърсените райони в Италия. Река По е най-голяма италианска река както с дължината си от 652 км, така и с максималния и дебит от 10 300 м в секунда.