Петро Порошенко положи клетва като петия президент на Украйна
Петро Порошенко положи клетва като петия президент на Украйна / Guliver/Getty Images

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко официално встъпи днес в длъжност на тържествено заседание в парламента и пристъпи към изпълнение на задълженията си на държавен глава, съобщиха световните агенции.

Порошенко, който става петият президент на Украйна, обеща да защитава суверенитета и независимостта на страната и да брани правата и свободите на нейните граждани.

"Заклевам се във всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам конституцията и законите на Украйна, да изпълнявам своите задължения в интерес на всички сънародници, да укрепвам авторитета на Украйна в света", заяви той, положил едната си ръка върху конституцията, а другата върху Пересопницкото евангелие.

Порошенко се закле пред председателя на Конституционния съд Юрий Баулин, който му връчи регалиите на държавен глава - жезъл, гербов печат и знак във вид на огърлица. В залата беше внесено и президентското знаме, под което застана Порошенко.

Сред чуждестранните високопоставени лица, присъстващи на полагането на клетвата, бяха американският вицепрезидент Джо Байдън, президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов, а също редица държавни глави или ръководители на правителства на страни от Източна Европа, включително президентите на Полша и Литва Бронислав Коморовски и Далия Грибаускайте. На церемонията присъстваха също така трима бивши украински президенти - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко.

Церемонията беше открита от и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов, който изреди имената на поканените гости, както и на трима от четиримата предишни украински президенти, без да спомене Виктор Янукович, който беше свален от власт след улични протести преди три месеца и избяга в Русия.

Източник: БТА