/ ThinkStock/Getty Images
Китай нападна САЩ, обвинявайки ги, че разпространяват "паника" по отношение на смъртоносния коронавирус. Вашингтон забрани влизането на американска територия на пътници от Китай.

"САЩ „не са оказали никакво съществено сътрудничество“ и единственото, което направиха, е да разпространяват паника", каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин на брифинг пред репортери.

В петък беше обявено извънредно положение от страна на Вашингтон в областта на здравеопазването. Правителството на САЩ дори временно забрани влизането на чуждестранни граждани, пътували до Китай през последните две седмици, за да ограничат разпространението на епидемията.

Болници в Хонконг стачкуват с искане да се затворят границите на Китай

Нови ограничения ще бъдат наложени и на американските граждани, като тези, които се връщат от провинцията, която е в епицентъра на болестта, се поставят под задължителна 14-дневна карантина.

Има осем потвърдени случаи в САЩ на новия коронавирус, който се появи на пазара на живи морски дарове в Ухан, китайската провинция Хубей.

Оттогава вирусът се е разпространил в повече от 24 държави, въпреки че много правителства налагат безпрецедентни забрани за пътуване на хора, идващи от Китай.

Световната здравна организация вече обяви избухването на епидемията за глобална извънредна ситуация, а броят на смъртните случаи в Китай нарасна до 362, докато общите инфекции достигнаха над 17 000, надминавайки епидемията от ТОРС от преди две десетилетия.