Папа Франциск
Папа Франциск / БТА
Папата отказа да приеме оставката на германски кардинал и призова за продължаване на реформите в германската църква.

Папа Франциск отказа да приеме оставката на германския кардинал Райнхард Маркс от поста архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг. Маркс е и един от най-влиятелните кардинали в Германия, предадоха световните агенции.

Кардинал Маркс, който е и близък съветник на папата, написа през май писмо до Франциск, в което помоли да бъде отстранен от поста си заради провала на църквата пред "катастрофата със сексуалните посегателства". Той каза, че за него отстраняването му от поста е начин да сподели отговорността за тази катастрофа и за издевателствата, извършени от църковни представители през последните десетилетия.

Папа Франциск изпраща инспектори в Кьолн след църковен сексуален скандал

Франциск определи искането на Маркс като смело и му благодари за това, но отказа да го изпълни. "Тъжната история със сексуалните посегателства е катастрофа за църквата", призна той и призова всички епископи да се запитат: "Какво мога да направя срещу тази катастрофа?".

Той призова за реформа в църквата, която не се основава само на думи, но и на поведение, при което за действителността се приема, такава каквато е, независимо какви са последиците от това.

Реформите в германската църква предизвикаха яростна съпротива в Германия главно от консерватори, които са против започването на каквито и да било дебати върху такива въпроси като безбрачието, ролята на жената в църквата и хомосексуализма. Съпротива идва и от църковни кръгове във Ватикана и в САЩ.

Прогресивно настроеният Райнхард Маркс, който е бивш председател на Епископалната конференция в Германия, е инициатор на движението "Синодална пътека", което цели да даде на редовите католици повече влияние в управлението на църквата, включително по въпроси като избирането на епископи, сексуалния морал, целомъдрието на свещениците и ръкополагането на жени. Консерватори обаче атакуват тази концепция с аргумента, че тя ще доведе до схизма.

Архиепископът на Мюнхен подаде оставка заради случаи на сексуални посегателства

Самият Маркс не е под подозрение за участие в сексуални посегателства или тяхното прикриване. Църквата разследва обвинения в друг диоцез - Кьолнския - след доклад през март, установил стотици жертви там.

Маркс, който заема поста си от 14 години, неотдавна отказа да приеме най-престижното германско отличие - Федералния кръст на заслугите, което искаше да му връчи германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.