Пакистан освободи тайно близо 100 затворници
Пакистан освободи тайно близо 100 затворници / снимкa: БГНЕС
Пакистан е освободил тихомълком от тайни затвори близо 100 души, озовали се там по подозрение в тероризъм. Срещу голяма част от тях не са били повдигнати обвинения, пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на пакистански адвокати и правозащитни организации.

Доказателства за системата от центрове за задържане са се появили при разговори с адвокати и защитници на човешките права в Пакистан и при преглеждане на съдебни документи.

Помолен да коментира информацията, високопоставен представител на американското разузнаване каза, че Пакистан е бил и продължава да бъде ключов партньор в борбата с тероризма. "Тези усилия позволиха да бъдат осуетени терористични заговори и спасиха живота на много хора", допълни той, но изтъкна, че САЩ не използват и не одобряват прилагането на мъчения.

Затворниците са били предупредени при освобождаването им да не казват на никого за задържането си, но информация за това е изтекла чрез техни близки и адвокати, посочва "Ню Йорк таймс". Пакистанското правителство отрича да е задържало незаконно хора или да ги е измъчвало и посочва, че много от хората, смятани за изчезнали, се намират всъщност в затвори и имат обвинения, пише американският вестник.