Пакистан - хаос без граници
Пакистан - хаос без граници / netinfo

Комбинация от четири слабости тласка Пакистан към състояние на безграничен хаос, пише италианският в. "Кориере дела сера" по повод обстановката в Пакистан повече от седмица след обявяването на извънредното положение.

Слаби сега са пакистанският президент Первез Мушараф, фотогеничната бивша премиерка Беназир Бхуто, пакистанската армия и дори администрацията на Буш, която гледа с недоумение картата на Близкия изток и се чуди как да се справи с провалените залози там, отбелязва изданието.

Мушараф обяви извънредно положение в Пакистан преди седмица, защото знаеше много добре, че Върховният съд се готви да анулира неотдавнашното му преизбиране за държавен глава. Генералът суспендира конституцията и замени непокорните съдии с други, по-послушни. Но той не прецени правилно две неща.

Първо американската реакция на неговите недемократични действия. Второ, че разпокъсаното в религиозен и политически план пакистанско общество, което е доста развълнувано от неотдавнашното завръщане на Беназир Бхуто от емиграция, сега откри в извънредното положение рядък повод за единен протест, коментира италианският всекидневник.

Слаба е и Беназир Бхуто. Както показа атентатът от 18 октомври, при който загинаха над 150 души, животът на завърналата се от изгнание бивша премиерка е застрашен в Пакистан. Но опасността за нея не идва само от ислямистките екстремисти. Бхуто, която не крие любовта си към американците, сега трябва да се изправи и срещу нарастващите антиамерикански настроения в родината си. Кураж на бившата премиерка не й липсва, но тя все повече и повече се отдалечава от мечтата си да седне отново на премиерското кресло на Пакистан, допълва в. "Кориере дела сера".

Военните в Пакистан също са слаби. Обучени да се борят с индийците, от години те се сражават в пограничните с Афганистан племенни райони, и то постигайки големи загуби и малки резултати. Сега все повече се увеличават случаите на военни, предали се на ислямистките бунтовници, или пък на изненадващо взети в плен пакистански войници, допълва италианското издание.

Слабостите на тези трима играчи на пакистанското бойно поле са и причина за слабостта на американската администрация. Белият дом с ентусиазъм подкрепи постигнатото между Мушараф и Бхуто демократично съгласие. Сега когато този сценарий е застрашен, Белият дом изглежда безсилен. Но Америка знае, че заедно със стабилността на Пакистан сега на карта е поставен контролът върху пакистанския ядрен арсенал, изходът от без това трагичната за Вашингтон война в Афганистан и полето за действие в битката с Техеран заради иранските ядрени амбиции, заключава "Кориере дела сера".