Осъдиха на 12 години затвор бивш кмет за корупция и други престъпления
Осъдиха на 12 години затвор бивш кмет за корупция и други престъпления / снимка: sxc.hu

Областният съд в град Томск осъди бившия кмет Александър Макаров на 12 години лишаване от свобода при строг режим и глоба от 1 млн. рубли за получаване на подкупи и други престъпления, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на говорителката на съда Елена Фриц.

На практика Макаров ще лежи девет години, предвид задържането му в следствен изолатор за три години. Държавното обвинение настояваше за 13 години строг затвор.

Съдебните заседатели признаха бившия градоначалник за виновен по седем от деветте точки в обвинителния акт. Макаров бе обвинен в получаване на подкупи на обща стойност от около 12 млн. рубли, злоупотреба със служебно положение, съучастие в изнудване с имущество и пари в особено крупни размери, в незаконно участие в предприемаческа дейност и в притежание на наркотици, тъй като при обиск в дома му били открити 300 г. опиум. Еспертизата установила, че бившият кмет страда от опиумна зависимост, уточнява БТА.

Съдебните заседатели сметнаха, че няма достатъчно доказателства срещу Макаров по обвинението в притежание на наркотици, както и по едно от обвиненията във вземане на подкуп.