/ БГНЕС
Прессекретарят на Министерството на вътрешните работи на Беларус Олга Чемоданова заяви, че не е имало изтичане на лични данни на служители на органите на вътрешните работи.

Кипър с вето за санкции на ЕС срещу Беларус заради Кремъл

Поверителна информация за служителите не е публикувана“, заяви тя по телевизионния канал„ Русия-24 “, цитиран от ТАСС. Според Чемоданова, личните данни на служителите, публикувани от един от каналите на белоруската опозиция, не са достоверни.

"Според информацията на нашите главни дирекции по вътрешна сигурност на МВР, като актуален беше представен списък отпреди четири години. Очевидно е, че през това време редица служители вече са се преместили на други длъжности, в други отдели и сектори.

Някои са напуснали поради стаж", каза тя и подчерта, че министерството разполага с достатъчно ресурси, за да защити служителите и техните семейства от възможни заплахи.

Освен това Чемоданова нарече появили се в информационното пространство фалшиви съобщения за масови уволнения на служители от правозащитните органи. "За осемте месеца на тази година 11% по-малко полицаи са напускали работа , отколкото през същия период през 2019 г.

Руската полиция задържа протестиращи пред посолството на Беларус в Москва

Така че няма никакъв теч на кадри във ведомството", обясни тя. В събота лидерът на белоруската опозиция, бивш кандидат за президент Светлана Тихановска, която е в Литва, заяви, че опозицията е готова да публикува личните данни на служителите на реда, участвали в потушаването на протестните действия.

В своя канал Telegram Тихановска пише, че „служителите на правозащитните органи трябва да помнят, че беларусите са готови да осветлят тези, които изпълняват престъпни заповеди“.

Още същия ден базираният в Полша канал на белоруската опозиция Telegram публикува данни, за които твърди, че са лични данни на повече от 1000 полицаи в Беларус.

Администраторите на Telegram твърдят, че са получили тези данни от хакери, подкрепящи белоруската опозиция, и обещават да продължат да публикуват лична информация на белоруските служители по сигурността, ако продължат да задържат участници в митинги на опозицията.
БГНЕС