/ iStock/Getty Images

Най-голямата опозиционна партия в РС Македония ВМРО-ДПМНЕ поиска незабавната оставка на двама министри заради автобусната катастрофа на АМ "Струма", при която загинаха 44 души.

Главният прокурор на РС Македония с последни данни за жертвите на „Струма“

"Поради системната корупция загинаха 44-ма граждани. Вътрешният министър Оливер Спасовски и този на транспорта Благой Бочварски трябва да подадат оставка", се казва в съобщението от партията. "Автобусът на "Беса транс" не е притежавал необходимата документация, а е минал през митнически, полицейски и граничен контрол. Той е допуснат да извършва международен транспорт многократно, а не един път. В същото време Оливер Спасовски и Благой Бочваровски не чувстват никаква вина", посочват от ВМРО-ДПМНЕ.

Според тях "в автобуса не е имало елементарно оборудване, като чукчета за чупене на прозорците и противопожарни бутилки".

След трагедията на „Струма” - какво показва разследването до момента

"Три дни след катастрофата държавата няма елементарни данни за починалите, колко хора са пътували, колко са спасени. Близките и обществеността сами търсят истината. Този инцидент извади на повърхността факта, че през изминалия период са допускани в движение всякакви транспортни средства и поради тази причина някой трябва да понесе отговорността", пишат още от партията.

БГНЕС