/ iStock/Getty Images
Премиерът на Нова Зеландия г-жа Джасинда Ардърн съобщи днес, че министрите ѝ и тя самата са решили да намалят заплатите си с 20 на сто за шест месеца в знак на солидарност с техните сънародници, пострадали от икономическите последици на пандемията от COVID-19, предаде Франс прес.

Лейбъристката ръководителка получава близо 470 000 новозеландски долара годишно (260 000 евро).

Това само по себе си няма да промени сериозно общото положение с финансите, но става въпрос кой да реагира пръв. Това е начин да признаем как се отразяват сега събитията върху живота на мнозина новозеландци, заяви тя пред журналисти.

Джасинда Ардърн обясни, че ще бъдат намалени също възнагражденията на най-високопоставените държавни служители, но не и на повечето работещи в държавните служби като тези от първа линия в борбата с коронавируса - медици, полицаи и т. н.

Новозеландското правителство обяви четириседмична обща изолация, за да спре напредването на COVID-19, чийто вирус зарази над 1000 души и взе 9 жертви в петмилионната страна. Тази мярка парализира икономиката й и ще се отрази зле на стопанския ръст и на заетостта, изтъква АФП.

През изтеклото денонощие в Нова Зеландия са открити още 20 заразени с коронавируса и общият им брой достигна 1386. Оздравелите са 728, уточни Ардърн, цитирана от ТАСС.

Тринайсет болни се лекуват в здравни заведения, останалите - амбулаторно, съобщи главният санитарен лекар на Нова Зеландия Ашли Блъмфийлд. Сред инфектираните има 113 медицински служители, добави той.

На 24 март Нова Зеландия обяви извънредно положение, ограничи движението из страната и всички дейности освен необходимите за поддържане на живота. Затворени са предприятията и учрежденията, детските градини и училищата. Частните пътувания из страната се смятат за нежелателни, а общественият транспорт е достъпен само за служители от спешните служби и от ключовите ведомства, добавя ТАСС.