/ БГНЕС
Брадатият мъж с мюсюлмански дрехи, който първоначално беше заподозрян за терористичната атака в Санкт Петербург, не може да се прибере у дома. В два поредни дни Андрей Никитин, приел исляма и името Ильяс не успява да пътува. Изплашени пътници категорично отказват да летят с него в един самолет. Мъжът е загубил и работата си. Шефът му го уволнил с аргумента, че така са поискали от регионалния следствен комитет. В социалните мрежи започна кампания в негова защита с искане работодателят му да го върне на работа, медиите да му се извинят, както и да му бъде изплатено обезщетение за уронване на авторитета.

Хронология на най-големите нападения в Русия през последните години

Андрей Никитин е роден в Башкирия – република в състава на Руската федерация. Завършил е Рязанското въздушно-десантно училище за команден състав. Има военно звание капитан. Служил е в Чечня. Там приема исляма и името Ильяс. Последно е работил като шофьор на камион, превозващ опасни товари. След трагедията в петербургското метро много медии съобщиха, че заснетият от видеокамерите висок мъж с черни дрехи и тюбитейка на главата е заподозрян за атаката. Като вижда снимката си в медиите Ильяс сам отива в полицията, за да гарантира, че е невинен.

Машинистът на взривения влак: Нямах време да се страхувам в тоя момент


Никитин лети от Санкт Петербург за Москва. На летище Внуково в руската столица обаче среща сериозни проблеми. Пътниците на самолета от Москва за Оренбург изпадат в паника, когато го виждат на борда. Въпреки опитите на командира на екипажа да обясни на хората, че Никитин е преминал през всички проверки, както останалите и е безопасен, пътниците били непреклонни. Сътрудниците на службите за сигурност на летището също не успели да овладеят ситуацията. Никитин бил принуден да слезе от самолета. Парите за билета са му били възстановени.

Официално: Атентаторът от Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов

Пред агенция Islam News Никитин посочва, че е преминал без проблеми паспортния контрол, но не могъл да се качи в самия самолет. Пред медията той разказа как му се отразява случилото се.  

Тази история направо ми обърка живота. Не можах да пътувам до дома си. Хората отказват да летят с мен в един самолет. Освен това загубих и работата си. Шефът ми от Нижневартовск ми съобщи, че ме уволнява, защото така са поискали от регионалния следствен комитет. Навсякъде ме преследват репортери. Преследват и близките ми, и приятелите ми. Същите тези репортери, които ме нарекоха терорист. Накрая дори не мога да се опитам да хвана полет. Моля ви не ме преследвайте. Оставете ме да живея живота си”.
Светлините на Айфеловата кула угасват в памет на жертвите в Санкт Петербург

В интервюто си за Islam news Андрей Никитин похвали руските спецслужби.
"Бих искал да отбележа добрата работа на службите за сигурност и полицията. Когато отидох в полицията отговорих на всички въпроси, които ми зададоха. Те ме чуха и ме разбраха. После отлетях за Москва. Органите на реда работят добре и координирано след терорстичната атака в метрото."

След новината за уволнението на Ильяс, в социалните мрежи се надигна вълна на недоволство. В подкрепа на неоснователно обвинения мъж се обявиха хиляди хора, включително потребителите на Фейсбук страницата  „Православие и мир”.

В коментарите под публикацията за уволнението на Никитин, хората призовават медиите да му се извинят, а работодателят му да го върне на работа. Обявилите се в негова защита смятат също, че той трябва да бъде обезщетен за нанесени морални щети и уронване на репутацията.

Задържани са трима съучастници на атентатора от Санкт Петербург

От Регионалния следствен комитет отрекоха да имат нещо общо с уволнението на Ильяс. Старши помощникът на ръководителя на Следственото управление Алина Никифорова заяви пред агенция ТАСС.

„Тази информация не отговаря на действителността. Следователи не са се обръщали към работодателя на Никитин  в Нижневартовск”.

Затвориха метростанция в Санкт Петербург заради съмнение за експлозив

Може ли Андрей Никитин да съди медиите за това, че са го нарекли терорист? Ето какво отговаря адвокатът Андрей Рахмилович.

Законът казва, че изображение на човек може да се използва само за обществени или публични интереси. Съдът ще трябва да направи анализ има ли в случая публичен или обществен интерес. Аз мисля, че няма такъв интерес . Медиите го обявиха за заподозрян, преди официалните институции да подадат такава информация. Той е заснет от камерите за видеонаблюдение. А тези камери са на разположение на правоохранителните органи. Те проверяват това ли е атентаторът или не е той. Защо изобщо медиите решиха, че той е заподозреният, че той е извършил нападението? На каква база правят този извод? Съответно ако този човек съди медиите, той ще докаже, че в случая не е имало обществен интерес и че те са публикували снимката му незаконно. Смятам, че е в добра позиция да докаже това. Как снимката му е попаднала в медиите, тепърва трябва да бъде изяснено. Е, разследващите органи не публбикуваха тази снимка.