Най-малко 133 000 души, засегнати от опустошителните земетресения през февруари в Южна Турция, ще гласуват извън родните си места, съобщи ръководителят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция, цитиран от Ройтерс.

Президентските и парламентарните избори в Турция са насрочени за 14 май, три месеца след като мощни земетресения разтърсиха 10 окръга в южната част на страната, при което загинаха над 50 000 души и милиони хора останаха без дом.

Служители на ВИК са на посещение в засегнатите от земетресението окръзи, за да се запознаят с подготовките за изборите, каза пред репортери ръководителят на комисията Ахмет Йенер.

"Около 133 000 гласоподаватели от зоната на земетресението са сменили секцията си по постоянен адрес със секция в друг окръг, а 600 000 гласоподаватели са променили изцяло мястото си на гласуване", каза Йенер.

ВИК заяви по-рано, че няма пречки за провеждане на избори в зоната на земетресението и обяви допълнителни мерки. Така например бяха поставяне урни за гласуване на избирателите във временни места за настаняване и бе предоставена възможност на преместилите се лесно да сменят адресната си регистрация.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред най-голямото си политическо предизвикателство за повече от две десетилетия начело на Турция, отбелязва агенцията. Последните социологически проучвания показват, че той изостава от Кемал Кълъчдароглу, кандидата на основния опозиционен Национален алианс.

Повече от 64 млн. турски граждани, от които 3,4 млн. в чужбина, са регистрирани да гласуват на изборите, каза Йенер.

Общото население на Турция е около 85 милиона души.
Мина Димитрова/БТА