/ БГНЕС
"Аз съм този, който разбира езика на хората", заяви той
Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган изрази увереността си, че ще спечели предстоящите президентски избори още на първия тур, като събере 50 процента от гласовете, в интервю за „Си Ен Ен Тюрк”.

Той подчерта, че наблюдава огромното внимание на хората към него по време на публичните митинги и други срещи.

"Аз съм този, който разбира езика на хората, присъстващи на митингите. Те ни казват: "Продължавайте напред. Това е, което виждам по време на срещите. Вярвам, че моите хора ще успеят да завършат изборите, без да създават трудности”, заяви Ердоган.

На 14 май в Турция ще се проведат едновременно президентски и парламентарни избори и Ердоган ще се състезава с трима кандидати за президент, включително с най-силния си съперник Кемал Кълъчдароглу, общ кандидат на опозиционния „Национален алианс”.

Ердоган подчерта, че наред с наблюденията от митингите, проучванията на общественото мнение също показват, че той печели срещу конкурентите си. "Видях тази решителност по време на моите митинги в Багчилар, Пендик, както и в пострадалия от земетресението регион. Имаме отбор и всички мои приятели ще бъдат на терена. От друга страна, аз ще се присъединя към церемониите по встъпване в длъжност", каза той.

Ердоган подчерта, че турският народ също разбира значението на предстоящите избори за бъдещето на Турция, като подчерта: "Тези избори на 14 май са от жизненоважно значение за нас, за да реализираме нашата визия за столетието на Турция."

Като упрекна опозицията, че се опитва да блокира осъществяването на "Векът на Турция", той обвини съперниците си, че нямат конкретен проект, идеал или визия за бъдещето на страната. "Ето защо тези избори са много важни. Вярвам, че и нашите граждани наистина са разбрали това", предположи той.

Президентът Ердоган също така разкритикува опозиционния алианс за партньорството ѝ с Народнодемократическата партия (НДП), която е изправена пред риска от окончателно закриване заради предполагаемите си връзки с терористичната организация ПКК.

НДП е обявила, че е част от опозиционния алианс, като не е издигнала свой кандидат за президент, заяви Ердоган: "Следователно тази терористична организация също е партньор на масата на опозиционния алианс."

"Моят народ ще разбие този заговор. Той няма да остави страната в ръцете на тази безперспективна опозиция и няма да позволи господството на терористичните организации", добави той.

Послание към Запада

На въпрос относно факта, че изборите в Турция се следят отблизо от международната общност, Ердоган заяви: "Това е важно по отношение на мястото на Турция в света".

Западът има някои изчисления по отношение на Турция, подчерта президентът: "Чрез тези избори Турция ще отправи послание към Запада. Трябва внимателно да оценим това послание. Тази страна вече не чака реакцията на Запада, докато се бори срещу тероризма или формира икономическата си политика. Ние нямаме такава загриженост."

Западът е против победата на Ердоган на изборите, смята Ердоган: "Тази позиция, която заемат, всъщност е насочена срещу нашия народ. Моят народ ще разбие тази постановка на 14 май. 14 май ще бъде своеобразната точка на пречупване."

Освен Западът, ислямският свят, както и африканският континент също следят внимателно изборите в Турция, отбеляза президентът. 
БГНЕС