Кандидатът за президент на Турция от обединената опозиция в югоизточната ни съседка Кемал Кълъчдароглу започна обиколка в Кърджалийско.

Лидерът на Републиканската народна партия пристигна първо в село Могиляне, община Кирково, където се поклони и поднесе цветя на гроба на 17-месечната Тюркян, загинала при сблъсък със силите на реда на 26 декември 1984 година при насилствената смяна на имената, т. нар. "Възродителен процес".
 

Кемал Кълъчдароглу
БТА


След това той поднесе и венец на наречената на нейно име Тюркян чешма. На поклонението бе и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Засилени мерки за сигурност имаше при придвижването на кортежа на претендента на Опозиционния алианс за най-високия пост в Турция по време на придвижването му в областите Хасково и Кърджали.

Обиколката на Кълъчдароглу продължава с посещение на т. нар. "дървена джамия" в село Подкова, с поклонение пред паметници в Момчилград и участие във вечеря ифтар в Кърджали.

Посещението в България от Кълъчдароглу е само месец преди изборите в Турция. На 14 май в Турция ще се проведат едновременно президентски и парламентарни избори и Ердоган ще се състезава с трима кандидати за президент, включително с най-силния си съперник Кемал Кълъчдароглу, общ кандидат на опозиционния „Национален алианс”.

В Турция той е наричан "турският Ганди". През 2017 г. Кълъчдароглу поведе "Марша на справедливостта" срещу репресиите на режима на Ердоган.

Преди дни Ердоган изрази увереността си, че ще спечели предстоящите президентски избори още на първия тур, като събере 50 процента от гласовете.

Той подчерта, че наблюдава огромното внимание на хората към него по време на публичните митинги и други срещи.

Припомняме, че преди дни се появи информация в турски медии, че е възможно да бъде извършен опит за покушение срещу Кемал Кълъчдароглу.

Твърдението принадлежи на заместник-председателя на Партията на бъдещето Селчук Йоздаг.

През 2019 г. бе направен опит за покушение срещу Кълъчдароглу от крайни националисти. Той стана обект на неуспешен бомбен атентат от "Ислямска държава", а така също и на атака в парламента.

В същото време резултати от социологическите анкети от последните дни, публикувани в "Джумхуриет", сочат увеличаване на рейтинга на Кълъчдароглу в надпреварата срещу досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган
Николай Грудев/БТА