На среща с индианци Обама си прогнозира втори мандат в Белия дом
На среща с индианци Обама си прогнозира втори мандат в Белия дом / снимкa: БГНЕС

Година и един ден след избирането си, президентът на САЩ Барак Обама допусна неволна греша, отреждайки си втори мандат в Белия дом, предаде Франс прес.

"През следващите осем години...", започна той изказването си пред конференция на индианските вождове във Вашингтон. "През следващите четири години - да не избързваме толкова", поправи се мигновено президентът, развеселявайки аудиторията.

В следващите три години и един месец, през които, вярвам, ще съм на поста, уточни най-сетне Обама, ще следя за това политиките в полза на индианците да не бъдат поставени под въпрос с промяната на правителството във Вашингтон.

Пред вождовете на неколкостотинте индиански племена, събрали се във Вашингтон, Обама пое ангажимент при неговото управление индианците да не бъдат повече забравяни от американската мечта, предаде Франс прес.

Знам, че сте слушали тази песен от Вашингтон и преди, заяви Обама пред, както той каза, най-големия сбор на индиански вождове в историята на САЩ. Аз обаче зная какво е да си пренебрегнат и забравен, знам какво значи да трябва да се бориш. Докато съм в Белия дом, вие няма да сте забравени, обеща президентът.

Аз съм с вас. Знам какво е да си аутсайдер, заяви той, за да увери представителите на 564-те федерално признати индиански племена, че ще спази обещанието за "промяна за всички, които толкова дълго са били изключени от американската мечта". Той припомни, че преди две години е бил "осиновен" от семейство от племето "Кроу" ("Гарваните") от Монтана. Само в Америка е възможно осиновеният син на индианци Кроу да се издигне до президент на Съединените щати, пошегува се той за радост на слушателите си.

Съвсем сериозно обаче после каза, че след десетилетия на насилие, експроприации, репресии и отричане на индианската идентичност индианците имат всички основания да бъдат скептични и да се съмняват, че при неговото управление нещата ще бъдат различни.

Обама отбеляза, че 3 милиарда долара от внушителния му план за икономически подем ще бъдат предоставени на индианците за най-неотложните им нужди, породени от кризата, пише БТА.

Искам да знаете, че съм абсолютно решен да спазя обещанието да изградим с вас ново и по-добро бъдеще за общностите, засегнати най-тежко от бедността, безработицата, болестите, алкохолизма или престъпността. Това е ангажимент за възстановяване на връзката между правителството и племената, така че да сте пълноправни партньори в американската икономика, а вашите деца и внуци да имат равни шансове с останалите американци, заяви Обама.