МВФ
МВФ / БГНЕС
Кризата с коронавируса досега е причинила по-малко икономически щети в световен мащаб от очакваното. Според прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), няма да има драматичен икономически спад, съобщи АРД.

Световната икономика ще бъде по-малко засегната от пандемията на коронавирус, отколкото се предполагаше първоначално. Последната икономическа прогноза на МВФ гласи, че глобалният растеж се очаква да спадне с около 4,4 % тази година. По този начин експертите на фонда коригираха прогнозата си за юни с 0,8 пункта нагоре.

Икономическият спад тази година е най-сериозен от десетилетия. Пандемията е предизвикателство, с каквото никога досега не сме се сблъсквали, каза главният икономист на МВФ Гита Гопинат, „но светът се адаптира”.

Благодарение на безпрецедентния икономически стимул и подкрепата на паричната политика, големите икономики се справиха с последиците от кризата през второто тримесечие по-добре от очакваното, каза Гопинат. Досега е предотвратено повторение на „финансовата катастрофа“, настъпила по време на последната голяма глобална икономическа криза през 2008 и 2009 г.

Въпреки това прогнозите остават мрачни, смята тя. Възстановяването от следващата година ще бъде „бавно, неравномерно, несигурно и склонно към връщане назад". „Предвиждаме малко по-малко тежка, но все още дълбока рецесия”, каза Гопинат. Пандемията ще причини дългосрочни икономически щети в много страни, ще увеличи социалното неравенство и ще заличи напредъка в борбата с бедността.

Бедните ще стават по-бедни, каза главният икономист. Най-сериозно бяха засегнати жените и работниците, заети в сектори с ниски заплати. Ситуацията в нововъзникващите и развиващите се страни е особено заплашителна, тъй като икономическите последици от корона кризата са по-сериозни и възможностите да си помогнат сами са по-малко.

МВФ понижи прогнозата си за икономически растеж за 2021 г. до 5,2 %. Докато пандемията продължава да се разпространява и прави невъзможно връщането към нормалния ежедневен икономически живот, възстановяването на глобалната икономика остава несигурно. Гопинат препоръча правителствата да се придържат към мерките си за икономически стимули, за да предотвратят по-нататъшни неуспехи.

Според главния икономист на МВФ, изследванията на коронавируса могат да окажат положително влияние върху по-нататъшното развитие. Напредъкът при тестовете и методите за лечение, както и перспективата за ваксина дават основание за оптимизъм.
БГНЕС