/ БГНЕС
Още снощи еврокомисарят по външните работи Федерика Могерини реагира, като написа в социалните мрежи, че най-остро осъжда нападенията срещу депутати от парламента на Македония. Тя призова за сдържаност, определяйки акта на насилие като неприемлив. Комисарят по разширяването Йоханес Хан припомни, че като страна кандидатка за член на ЕС Македония трябва да се ръководи от демократичните принципи. Могерини и Хан определиха като положителна стъпка избирането на Талат Джафери за председател на парламента.  

БГНЕС

Македонският президент призова за спокойствие и разум след размириците

Американското посолство в Скопие осъди насилието и също признава Джафери за легитимен председател на Парламента.

Генералният секретар на НАТО  Йенс Столтенберг написа в Туитър, че е шокиран. „Всички партии трябва да уважават демократичния процес и да провеждат диалог, а не насилие”, заяви  Столтенберг.

БГНЕС

Нападението срещу парламента на Македония и неговите депутати са неприемливи. Това заяви Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, коментирайки ситуацията в балканската страна след избирането на председател на Събранието.

БГНЕС

„С голяма загриженост следим развитието на събитията в Бившата Югославска република Македония и призоваваме към сдържаност и спокойствие. Насилието, насочено срещу демократични институции и избрани представители на народа, е недопустимо“, се казва в официално изявление на Дюжарик.

Размириците в Македония предизвикаха бурни политически коментари у нас


„Призоваваме всички политически сили да разрешат разногласията по пътя на демокрацията, в съответствие с конституцията, за да бъде незабавно преодоляна политическата криза“, подчертава още Дюжарик.

БГНЕС

Властите в Албания и Косово изразиха тревога от изострянето на обстановката в Македония. Албанският премиер Еди Рама призова сънародниците си в Македония да запазят спокойствие, да не реагират на провокации и да покажат, че желаят стабилността и по нататъшната демокрация на страната.  

Сблъсъци в македонския парламент (ВИДЕО)

Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич, заяви, че това, което се случва в Македония, вече не е проблем само на страната, но и на всички други държави в региона. Той призова гражданите на Македония за разрешаване на проблемите по мирен път и допълни, че като министър-председателят на Сърбия и като избран президент винаги е правил всичко, за да се запазят най-добри отношения между Белград и Скопие.

БГНЕС

 Външното министерство на Гърция определи положението като взривоопасно и констатира, че Македония се е насочила към дълбока политическа криза.