Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Сред пострадалите: 3 френски деца, двама румънци, четирима южнокорейци, германец, поляк, ирландец, китаец, италианец, американец и двама гърци
Британският министър-председател Тереза Мей каза днес, че извършителят на вчерашното нападение в Лондон е бил роден във Великобритания и е бил известен на разузнавателните служби, предаде Ройтерс.

На живо: Нападение пред Британския парламент

"Това, което мога да потвърдя, е, че мъжът е бил роден във Великобритания и че преди няколко години е бил разследван от МИ5 във връзка с опасения за насилствен екстремизъм", каза Мей пред парламента.

Нападателят в Уестминстър е само един

"Той е бил периферна фигура", добави тя. По думите й "случаят е стар, той не е бил част от сегашната разузнавателна картина". Мей заяви, че не е имало предварителна разузнавателна информация за неговите намерения, нито за заговора.

Атаките в Западна Европа през последните 2 години

"Когато оперативните съображения позволят, самоличността му ще бъде разкрита пред обществеността", каза тя. Мей добави, че тероризмът няма да победи, и призова Великобритания да продължи с ежедневните си дейности и да се придържа към своите ценности.

Няма реални заплахи за страната ни

"В този момент е толкова важно да покажем, че именно нашите ценности ще победят, че терористите няма да спечелят, че ще продължим живота си, като покажем, че единството на целта и ценностите, които споделяме като една нация, ще продължат, и гарантираме, че терористите ще бъдат разгромени", каза тя.
Мерките за сигурност във Великобритания ще бъдат засилени (СНИМКИ)

Мей заяви, че сред пострадалите при нападението е имало хора от 11 националности, посочва ТАСС.

"Освен 12 британци, приети в болница, знаем, че сред пострадалите има три френски деца, двама румънци, четирима южнокорейци, германец, поляк, ирландец, китаец, италианец, американец и двама гърци", каза тя.

Жертва на атаката в Лондон – майка, пътувала към децата си (СНИМКИ)

"Поддържаме тесни контакти с властите на тези страни, чиито граждани са пострадали", заяви Мей. Според нея "милионите прояви на нормалност" са най-добрият отговор, който може да се даде на тероризма, отбелязва Асошиейтед прес.

Траурна церемония със запалване на свещи за загиналите ще се състои днес на площад "Трафалгар", се съобщава на сайта на лондонското кметство, предаде ТАСС.