Десетки хиляди македонци и албанци излязоха на най-внушителния протест в Скопие от 1991 година. Те се обединиха срещу управлението на премиера Никола Груевски и задънената улица, до която той доведе Македония.

Десетки хиляди граждани се отзоваха на призива на опозицията и се събраха в Скопие много преди уречения част за начало на митинга - 15.00 часа българско време. Столичани, както и жители на Битоля, Охрид, Прилеп, Велес, Щип, Струмица, Кавадарци тръгнаха от различни места по централните булеварди на града, за да достигнат сградата на правителството.

Рамо до рамо застанаха македонци и албанци - нещо невижданo в най-новата история на младата Република, получила независимост през 1991 г.

Македония каза Груевски отивай си (ВИДЕО)
netinfo

Митингът започна с изпълнението на националния химн. На трибуната излязоха младите. Местен студент заяви, че не желае повече да бъде роб на управляващите и иска да живее в свободна и демократична Македония. Неговото приветствие към събралото се многохилядно множество беше повторено и на албански език.

Кулминация на гражданския бунт срещу режима на Груевски

Десетки хиляди започнаха да скандират "Убийци", когато водещият на националния протест в Скопие спомена името на легендарния македонски журналист Никола Младенов, който загина при съмнителни обстоятелства.

"Когато ви виждам толкова много пред мен, виждам Македония, която през цялото време режимът на Груевски искаше да провали". С тези думи на македонски и албански към множеството се обърна известният журналист Петрит Сарачини. "Днес суверенитетът е в наши ръце и никога повече няма да го изпуснем", каза той. След това рок групата, съставена от журналисти, които бяха преследвани от режима на Груевски през последните години, изпълни няколко парчета - с новинарска тематика, в които преобладаваше ироничното отношение към вожда.

Какво драсна клечката на протеста срещу Никола Груевски

На трибуната излезе и лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев. Той беше посрещнат от хилядите, които скандираха "Груйо, отивай си", "Сбогом, Груйо".

"Изпращам много ясно послание от всички общности в Република Македония, от всички партии, сдружения и движения - Груевски не отлагай. Самият ти виждаш, че си приключил. Отивай си", каза Заев.

Македония каза Груевски отивай си (ВИДЕО)
netinfo

"Днес след десет години истината вече е факт. Реки от хора по улиците на Скопие от цяла Македония. Груевски не може да направи нищо повече освен да напусне тази сграда /на правителството, бел.ред./. Да свирнем всички, да го събудим и да помогнем на Македония", каза Заев, а множеството продължително надуваше свирките.

"Този масов протест казва едно - с желание или без желание: Груевски ще си замине. Той трябва да си замине. Друго решение няма. Този 17 май влиза в историята на свободна Македония. Това нещо ви го гарантираме. Заедно с Груевски да подадат оставка главният прокурор Марко Звърлевски, главният прокурор на спецсъда за борба срещу организираната престъпност Йован Илиевски, директорите на обществените телевизия и радио", призова Заев а множеството скандираше: "Отивай си".

Премиерът Груевски нарече страхливци всички, които го критикуват

Зоран Заев заяви, че е необходим политически договор за преходно правителство, което да организира свободни и честни предсрочни парламентарни избори. Лидерът на опозицията също така настоява за прочистване на избирателните списъци, създаване на свободни медии и независима съдебна власт.

"От името на опозицията гарантирам, че Македония ще бъде обща държава, правна и многонационално общество за всички граждани, родени тук, без разлика на тяхната различност. 24 години Македония е една държава - на две общности. Македония ще бъде една държава с едно общество - горда родина на гражданите. Различията са нашето богатство. Ще построим съвместния живот", каза още Зоран Заев.

Македония се намира в тежка политическа криза от четири месеца. Причината са разкритията за диктаторските методи на управление на Никола Груевски и неговите приближени, сред които се откроява братовчед му Сашо Миялков, който допреди дни ръководеше службите за сигурност.

Протестиращите обещават да си тръгнат от площада само при оставката на Груевски. Очаква се около 4500 души да останат докрай, докато тази оставка не стане факт.

Македония каза Груевски отивай си (ВИДЕО)
netinfo