Какво драсна клечката на протеста срещу македонския премиер Никола Груевски? Един разговор между премиера Груевски и вътрешния министър Гордана Янкуловска. В този разговор има сериозни съмнения, че се опитва да се прикрие убийството на младеж от полицай.

Записът, който пуснаха преди три дни, е на лидера на основната опозиционна сила в страната, известна като СДСМ, Зоран Заев, припомня Нова телевизия. Той твърди, че притежава 10 000 записа, взети по незаконен начин от управлението на Груевски, в които се подслушват и журналисти. Една от подслушваните личности е и жертвата Младенов, който през 2013 година беше убит в Атина при неизяснени обстоятелства.

В Македония я наричат медийна бомба с допълнителни изяснявания относно обстоятелствата около смъртта му - катастрофата, в която е загинал. Опозицията непрекъснато пуска на час по лъжичка информация.

Груевски отрича абсолютно всичко. Електронните медии обаче са под негов контрол. Той казва, че тези записи са рязани и не могат да докажат каквото и да е, че протестът е политически и нещата отиват до борба за власт, а не толкова за демократичен контрол.

Протестиращите са млади хора, подобно на протестите в София през 2013 година. Те се обявяват за за възстановяване на демокрацията и искат полицията да не упражнява прекален контрол.

Вижте снимки от протестите

Голям национален протест ще се проведе на 17 май. Днес протестиращите ще се съберат пред най-охраняваната зона в града - пред правителството в 19 часа българско време. Взимат се всякакви мерки срещу провокаторите. В един от вестниците даже има препоръки как да се държат хората, когато видят провокатори и хора, криещи лицата си.

Повече по темата гледайте във видеото

Източник: Novanews.bg